Månadsmöte bildvisning Gunnar Berglund

Gunnar Berglund visar bilder på temat

Savannen i svartvitt och färg”

Gunnar Berglund läste som tolvåring i morfars böcker om Ngorongorikratern i Tanzania och har sedan dess varit fascinerad av Östafrikas rika djurliv. 

Under sitt bildföredrag berättar han hur han arbetar med känslan i sina bilder. Han ser inte en tagen bild som ett slutmål, utan snarare en början på en upplevelse – i bästa fall något som på oväntade irrvägar kan leda längre än man först anade. 

Gunnar sammanfattar sitt bildarbete så här: 

”När jag sitter framför redigeringsskärmen fördjupas mitt seende. Där har jag inte bråttom, där avgör jag definitivt om bilden skall vara i svartvitt eller i färg. Om jag väljer färg blir nästa steg att känna mig fram till om jag skall använda en mättad färgskala eller om jag tvärtom skall färgreducera. Och om jag väljer svartvitt uppstår valsituationen huruvida gråskalan skall vara optimalt nyanserad eller om jag skall arbeta mer grafiskt med bilden.  Många gånger föredrar jag svartvita bilder, och gärna med dragning åt den lite extrema formen grafik. Färg skall försvara sin plats för att få vara med, den skall tillföra något till bilden. Ofta gör den inte det. Ibland ställer den sig in stället i vägen för den upplevelse, den känsla, jag eftersträvar. Jag söker först och främst linjer och former i min omvärld, det enkla, det basala. Less is more, som vi ofta uttrycker det. De bilder som ger mig mest är vanligtvis minimalistiska bilder, avskalade från allt oväsentligt.”

Efter fikat ger Gunnar dessutom några övriga exempel från de olika genrer han gärna arbetar inom: 

Spridda kollektioner: Grafiskt; Hemmavid; Linjer; Löv; Pareidoli; Träd”

Gunnar Berglund är engagerad i styrelsen för Vårgårda Fotoklubb samt i Festivalkommittén som anordnar Vårgårdas stora Naturfotofestival. 

För tid och plats se kalendern.